Pages



Araba Motordan Gelen Sesler Niye Gelir Neden Olur, Sesi Kesmek İçin

Araba Motordan Gelen Sesler Niye Gelir Neden Olur, Sesi Kesmek İçin Yapılması Gerekenler

Araç Motorundan gelen farklı sesler ve ne anlama geldiği ve hangi arızanın habercisi olduğunu önceden tahmin etmek ve önleminizi almak sizi arızanın büyümesinden ve daha çok tamir masrafı ödemeniz den kurtaracaktır. Bu sebeple Otomobil motorundan Gelen sesleri aşağıda guruplar halinde topladım 8 farklı ses biçimi ve bu seslerin neden kaynaklanabileceğini kendi tecrübelerim doğrultusunda yazıyorum. Araçlar arasında otomobil , minibüs , kamyon dizel yada benzinli lpg li olarak da ayırmaya çalışacağım


1- Araç Motorundan Islık Sesi Geliyor, Uğultu Sesi Geliyor, Nedeni Ne Olabilir,


Arabanızın ön kısmından ve motorundan gelen uğultu sesi bir çok farklı yerden ve sebepten geliyor olabilir. Fakat bu sesin hangi aralıklarla ve ne zaman geldiğini iyi tayin etmeniz gerekmektedir. Rölantide çalışırken ıslık uğultu sesi yada gaza yüklenince uğultu sesi yada komresor'e bindiği zaman ıslık uğultu sesi gibi bir çok farklı şekilde gelen uğultu seslerinin farklı anlamları vardır. Genelde turbolu araçlarda ıslık sesi daha çok karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi turbonun kendine özgü bir ıslık sesi çıkarmasıdır. Bu araç için bir sorun teşkil etmez. Fakat ses artmışsa ve rahatsız edici bir boyuta ulaşmışsa bu araç tubosunun arızalı olduğu anlamına gelebilir. Bir diğer ıslık yada uğultu sesi çıkarabilecek bölge de radyatör ve klima fanlarıdır. Aracının çok ısındığında 2-5 dk aralığında bazı dönemlerde uğultu sesi geliyor ise fanlardan kaynaklanıyor olabilir. Bunun anlamanın yolu ise ses geldiğinde hemen kaputu açarak fanların hareket edip etmediğini kontrol etmek, Eğer hareket ediyor ise fanların durmasını beklemek, Eğer durduğunda ses kesiliyor ise fan motorunuzda bir arıza olabilir. Dikkat edilmesi gerekir çünkü komple arızalandığında aracınız hararet yapabilir buda motor bloğunuzu mahveder. Bir Diğer uğultu sesi sebebi ise arabanızın bilyalarının bozulmasıdır. Motordan gelen uğultu sesi örneğin devirdaim bilyasi v kayışı bilyası gergi kasnağı bilyası yada şarj dinamosu bilyasi ve marş dinamosu bilyasında bozulmanın habercisi olabilir. Yine acil olarak değiştirilmesi gerekir aksi halde kitlenme durumu yaşayabilirsiniz. Triger kayış bilyalarında da zaman zaman uğultu sesi gelebilir. Bunun sebebi triger kayışınızı fazla gergin olması yada bilyalarının bozulduğu anlamına da gelebilir.

2- Araç Motorundan Vuruntu Sesi Geliyor Tıkırtı Vuruntu Sesi Nedeni Ne Olabilir.

Araç Motorundan Gelen Vuruntu sesini kendiniz anlamanız biraz zordur. Birbirinden farklı onlarca nedenden geliyor olabilir. En sık karşılaşılanlar, Araç sipop piston yatak ve krank mili vurmalarıdır. Bunun sebepleri arasında aşınan yataklar ve gevşeyen piston bağlantıları gibi nedenler olabilir. Ciddi bir sorundur. Servise gitmeniz ve aracınızı göstermeniz önemlidir. Bazende Daha küçük ve önemsiz parçalar sebebi ile vuruntu  yada tıkırtı tık tık şeklinde sesler geliyor olabilir. Bunlardan en çok karşılaşılan arıza araç motor kulaklarının yada şanzıman bağlantı takozlarının kopması olabilir.

3- Ön Sol yada SağTekerden gelen uğultu ve ıslık sesleri Ön takım arızaları Neden olur

Ön Tekerlerin ikisinden yada sadece birinden gelen uğultu sesi porya kısmındaki bilyaların yağsız kaldığından yada bozulduğundan kaynaklanan uğultu olabilir. Aracınızı bir miktarda olsa seyir halinde giderken tutar buda hem motora fazla yük ve fazla yakıt harcanması anlamına gelir. Çok aşırı ilerlemiş porya bilya sarması arızasında araç poryası kitlenebilir ve aracınız fren yapıyormuş bir anda kastikleri kitlenebilir. Buda kazaya sebebiyet verebilir. Porya bilyası arızanın var ise ihmal etmeyin.

4- Motordan Gelen sürtünme sesi sürtünme Sabahları soğukken ve araç ısınınca neden olur

Motordan gelen sürtünme sesleri için dikkat edilmesi gereken ne zaman geldiğidir. İlk çalıştırmada gelen ve araç ısınınca kaybolan sesler biraz daha tehlikesizdir diyebiliriz. Fakat ısındıktan sonra dahi devam eden yada araç ısınınca ortaya çıkan sesler tamamen tehlike arz etmektedir. Aracınızın kayış sisteminden yada dinamolarından sürtünme sesi geliyor olabilir.

5- Motordan gelen gıcırtı sesi neden gelir nedeni ne olabilir Gıcırtı Sesi Geliyor

Motordan gelen gıcırtı sesi hareketli parçaların birbirine teması olduğu anlamına gelir. Genelde debriyaj sistemi debriyaj çatalı yada baskı balatadan geliyor olabilir. Ama bazen daha masun sebeplerden de bu tarz sesler gelebilir. Örnek olarak radyatör bağlantı ayaklarından biri yerinden çıkmış kopmuş yada kırılmış olabilir. Bu durumda radyatör ve radyatör paneli arasında harekete bağlı olarak gıcırtı sesi çıkarabilecektir.

6- Aracın motoru rölantide sarsıntılı çalışıyor. Arabamın motoru sarsıntısı neden olur

Aracınızın motorunda normalin aksine daha sarsıntılı çalışma durumu var ise birkaç olası sebepten kaynaklanıyor olabilir. İlki aracınızın motor takozları (motoru şasi direklerine bağlayan ve sabitleyen motor kulakları ) kopmuş bu sebepten motorun hareketine bağlı olarak sallantılı çalışıyor olabilir. Eğer aracın gaz yeyişinde bir problem yok ise sorun motor veya şanzıman kulakları olabilir. Bir diğer neden de ateşleme sistemidir. Herhangi bir nedenden pistonların birindeki yakıt ateşlenemiyor ise diğer 3 piston hareketlerine bağlı olarak hareket eden arızalı kısım araç aerodinamik yapısını bozarak sallantılı çalışan bir motora sebep olabilir. Bu durum genelde araç ateşleme sisteminde bujilerin patlaması yada buji kablosunun görevini yerine getirmemesi gibi sorunlardan kaynaklanıyor olabilir, Çözümü 10 dk sürer küçük bir işlemdir.

7- Debriyaja basınca Gelen Ses Uğultu Gıcırtı Sesi Debriyaja basınca ses geliyor yada kesiliyor ise

Arabanın debriyajına basınca gelen uğultu ılslık yada gıcırtı sesi nedeni (bazen debriyaja basınca kesilen bir ses olarak da karşımıza çıkabiliyor ) Baskı balata (denriyaj balatası) volan dişlisi yada debriyaj ayıran debriyaj çatalı gibi aksamlarda oluşan teknik arızalar bu gibi seslerin çıkmasına neden olur. Çok hafif ve ara sıra gelen sesler daha az tehlikelidir. Ve Artarak devam eden araç içinden duyulan ve rahatsız edici gıcırtı ve sürtünme sürtme sesi sizi yolda bırakabilir.

8- Motordan Gelen Koku, Arabadan Gelen Yanık Kokusu, Motor ısınınca ve Yüksek Devirde Koku Gelmesi Nedendir Plastik Kokusu

Motordan Yüksek Devirlerde Koku Gelmesi veya ısınınca koku gelmesinin belli başlı birkaç nedeni vardır. Arabadan gelen koku motor blogu üst kapak karter kapağı gibi birleşim yerlerinden sızın yağ akıntılarının motor ısındıktan sonra koku yapmasına sebep olabilir. Araba Motorundan gelen kokunun bir başka nedeni de eksoz sistemi olabilir. Bazen zor eriyen kalın plastik gibi malzemeler eksoz sistemine yapışarak araç ısındıktan sonra koku gelmesine sebep olur. Dizel araçlarda motordan gaza çok yüklenince ve yüksek devirlerde de yanık ve yağ kokusu gelebilir. Bunun sebebi ateşleme sistemidir. Gaza ani yüklenmelerde yakıtın bir kısmı tam olarak yakılmadan atılır bu da kötü kokuya sebep olur. Bu sorunun birçok farklı nedeni olabilir. Aracınızı bir servise göstermeniz faydalı olacaktır.

Önemli : Aracınızın modeli yakıt sistemi gibi konuları belirterek tam olarak probleminizi yorum kısmına yazabilirsiniz. En kısa sürede konu ile alakalı olarak bilgilendirme cevabı yazılacaktır.

Önemli 2 : Hiçbir sorun araç kontrol edilmeden tam olarak anlanamaz. Daha büyük problemleri engellemek adına aracınızdan oluşun hiçbir problemi ertelemeyin ilk fırsata bir servise danışarak aracınızı kontrol ettirin. Daha güvenli bir yolculuk için bakımlarınızı ihmal etmeyiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yasal Uyarı: Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, ozkan@mail.nu ;mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler tarafımızdan incelenecek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemizde yapılan her türlü yorumdan yorumu yapan kişi yada kişiler sorumludur. Yapılan yorumlardaki suçlamalardan ve asılsız haberlerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Belirtilen tarzda yorumlar tarafımıza bildirildiği taktirde siteden silinecektir. yeni sözlük içeriği önceden kontrol edilmiyor olması nedeniyle 18 yaşından küçüklere uygun olmayabilir. çocuklarınızın gelişimini olumsuz etkileyecek içeriklerden uzak durmasını sağlayabileceğiniz filtre yazılımları bulunmaktadır, bunları kullanmanızı tavsiye ederiz. internet'in çocuklarca güvenli kullanımı konusunda bilgilendirme için: http://www.guvenliweb.org.tr/annebabakilavuz/

REKLAMI KAPAT