Pages



Araç camındaki filme para ceza kesiliyor mu?

Kesilen cam filmi veya renkli cam cezaları bir çok kişiyi mağdur etmektedir.

Bu konuda ki bir çok dökümanı kararı vermeniz için sizlere sunuyorum


KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU
www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/644.html
KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ
www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/20611.html


Trafik Kanunun 30 maddesinin B bendinde
Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs aksesuar eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlarla, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler 3 600 000 lira para cezası, İle cezalandırılırlar.

Trafik Yönetmeliğinin 63. maddesisin ek fıkrasında şöyle söylemektedir.
Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.
Kanuna göre değil ancak yönetmeliğe göre yasak görünmektedir.



Cam filmi ile ilgili dava

Cam filmi ile ilgili kendisine ceza kesinlen avukat cezayı trafik kanununa uygun olmadığı için mahkemeye vermiş ve kazanmıştır.

Mahkemenin Trafik kanunun 30 maddesi ile ilgili kesilen cezanın iptali için gerekçesi şöyledir.

Anılan madde kapsamında ceza uygulaması yapılabilmesi için araçta görüşü engelleyecek veya bir kaza anında içindekiler için tehlike olabilecek süs, aksesuar eşya ve çıkıntıların bulunması gerekmektedir. Bilirkişi raporunda itirazcıya ait araçta bu kapsamda bir süs, aksesuar, eşya veya çıkıntının bulunmadığındın tespit edilmiş olması karşısında, kanuna aykırı olarak düzenlenen idari para cezasının iptaline dair hükümler kurulmuştur. Trafik cezasının hukuki dayanaktan yoksun olması nedeniyle idari yaptırım kararının kaldırılmasına.
Dava haberi
www.gundem.milliyet.com.tr/otomobil-camina-filme-ceza-yok/gundem/gundemdetay/23.06.2012/1557670/default.htm
Dava haberinin videosu



Sonuç: Trafik Yönetmeliğinde cam filmi yasaktır dese de mahkeme kanuna bakmış ve 30 maddeye göre bir aykırılık bulmamıştır. Kesilen ceza iptal edilmiştir.
Kanunlar her zaman esastır. Yönetmelikler kanunlara uygun tanzim edilmemiş olabilir.

13 yorum:

  1. yasal olarak camlar %70 geçirgenliğe sahip olmak zorundalar. ve kendi rengi dışında bir renk taşıyamazlar. yani film yasal olarak yasak. ama yasaklar da deliniyor. polis de önce arabaya, sonra plakasına ve en son içinde kim olduğuna bakarak davranıyor. yiğidin biri çıksın da çizsin bakayım filmimi.. o film rulosu .... çok kaygan oluyor, kaçıveriyor, dikkat etmek lazım.

    çizemez ama bağlayabilir ya da benim kendimin sökmeden yola bırakmayacağını söyleyebilir. aslında bu yasal değil ama hani yasal olmayan durum ortadan kalkarsa seni bırakırım gibi bir insiyatif kullanmak bu. araca ceza yazıp bağlaması gerekiyor bildiğim kadarıyla.. uygulamada ise denildiği gibi ya çiziliyor ya da sürücüye söktürülüyor, bunu belirleyen de o anki şartlar... (yer, zaman, ünvan, kılık kıyafet, prezentasyon, konuşma tarzı vs vs vs)

    yasal olmasını istediğinde kendinden renkli cam takabilirsin ama bunu da ruhsata işletmek gerekiyor. böyle bir durumda bırak trafik polisini, emniyet müdürü bile birşey diyemiyor.

    YanıtlaSil
  2. Servise daha yeni sordum bu cam filmi olayın 550 liraya yaparız dediler. ultraviyole ışınlardan tutun hırsızlara önleme kadar bir kaç özelliğinin olduğunu saydılar. Düşünsene 550 veriyorsun polis filmi cıkarttırıyor ertesi gün :)

    Muayene olayına gelince de servisin dediğine göre hafif kusur olarak muayeneden geçiyormuş. Orjinal karartılmış cam ayarında yaptıklarını söylemişlerdi.

    Aslında yaptıracaksanız 80-100 liralık birşey yaptıracaksın ya da kendin yapabiliyorsan kendin yapacaksın polis veya muayene sorun olur da çıkartmak zorunda kalırsan cok fazla gücüne gitmez.

    YanıtlaSil
  3. Karayolları Kanunu madde 30/1-b maddesi uyarınca ''....görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları.....'' diyor. Şayet görüşü engellemiyor ise ve tehlike arz etmiyor ise cezanın iptali için trafik veya sulh ceza mahkemesine müracaat edebilirsiniz. Ancak tebliğden itibaren 15 gün süreniz var ve görüşü engellemediğini bir tespit ile iddia edebilirsiniz zannımca. Ayrıca delil niteliğinde olur mu bilmem ama muayene istasyonlarında filmli camlar hafif kusur olarak muayeneden geçiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. av. yıldırım12 Ekim 2013 12:55

      Bütün camlar filmli. Ancak şöförün görüşünü engellemesi söz konusu değil. Sadece dışardan içerisi gözükmüyor. Aracın içinde süs, girinti,çıkıntı vs gibi şeyler de söz konusu değil. Aynen dediğiniz gibi muayeneden de geçiyor bu araç. İstanbulda olduğumuz için sulh ceza mahkemesinde açacağız evet.
      Bu konuda dilekçe ya da emsal karar örneği bakımından yardımcı olursanız sevinirim.
      Bir de tespit demişşiniz. Davayı açtıktan sonra bilirkişi incelemesi olacaktır kanımca.

      Saygılar.

      Sil
    2. Yasak olmasının tam olarak sebebi bu.

      Araçla suya düşersen camı kıramazsın(dağılmaz) Araçtan çıkamazsın diye yasaklanıyor.

      Araç camı evdeki camlardan farklı . Tuz buz olduğundan hasar minimumdur. (Normal cam 100 birim kesik oluşturursa Oto camları 20 birim civarı hasar verir.)

      Arka camlar daha yasalaşmadı diye biliyorum. Araştırmak lazım.

      Sil
  4. Şayet bütün camlar filmli ve dışarıdan içerisi görünmüyor ise işiniz hiç kolay değil hatta şansınız yok denilecek kadar az sanırsam. Bu 15 günlük süre içersinde cezayı da yatırırsanız indirimden faydalanmış olursunuz. Tespiti dava sırasında yaptırabileceğiniz gibi öncesinde de sulh hukuk mahkemesinden yaptırabilirsiniz. Dilekçe konusunda ise elimde bir örnek olmamakla birlikte teferruatlı bir dilekçeye gerek yok. Cezanın yazıldığı gün, yer ve plakayı belirtmeniz ve hukuka aykırılığı ileri sürmeniz kafi olur diye tahmin ediyorum. İyi çalışmalar...

    YanıtlaSil
  5. 54 lira ceza kesilmişti
    Sakarya Barosu avukatlarından Vacit Öktem, 4 Haziran 2012 tarihinde kendisine ait araçla Adapazarı Adliyesi’nden bürosuna gelirken, Sakarya Emniyet Müdürlüğü Şehiriçi Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı kontrollerde, aracının camında siyah film olduğu gerekçesiyle ceza uygulandı.

    Trafik ekipleri, Karayolları Trafik Kanunu’nun 30/1-b maddesinden dolayı 154 lira para cezası kesince Öktem cezanın kaldırılması için mahkemeye başvurdu. İtirazı inceleyen Sakarya 4. Sulh Ceza Mahkemesi Öktem’i haklı bularak Sakarya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen trafik cezasını iptal etti. Mahkeme iptal gerekçesinde şunları yazdı:
    “Anılan madde kapsamında ceza uygulaması yapılabilmesi için araçta görüşü engelleyecek veya bir kaza anında içindekiler için tehlike olabilecek süs, aksesuar eşya ve çıkıntıların bulunması gerekmektedir. Bilirkişi raporunda itirazcıya ait araçta bu kapsamda bir süs, aksesuar, eşya veya çıkıntının bulunmadığındın tespit edilmiş olması karşısında, kanuna aykırı olarak düzenlenen idari para cezasının iptaline dair hükümler kurulmuştur. Trafik cezasının hukuki dayanaktan yoksun olması nedeniyle idari yaptırım kararının kaldırılmasına.”

    Polis yanlış yorumluyor
    Öktem, mevcut şartlarda ceza kesilmesinin hukuka uygun olmadığını belirterek, “Trafik müdürlüğünün uygulaması maalesef yürürlükteki yasaya uymuyor. İlgili yasa sürücünün sürmesini engelleyecek çıkıntı veya benzeri eklentileri kapsıyor. Yasada ’dışarıdan görüşü engelleyecek filmlerin araca yapıştırılması yasaktır’ demiyor. Mahkeme filmlerin görüşü engellemediğine karar verdi. Mahkemenin bu kararı Türkiye için geçerli bir karardır. Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, araçlarında film olan kişilerin bu filmleri sökmeleri gerekmez.”

    YanıtlaSil
  6. olmaz olur mu yaw hemen buradayızz.araçlarda her türlü cam filmi yasak.77 tl cezası mevcut olup filmlerin sökülmesi sonrası uygulama noktasından ayrılabilirsiniz.ancak fabrika çıkışı karartılmış özel camlara ceza yazılmıyor bu camlarda e2 yanında v simgesi olması şart benim aracımda olduğu gibi

    YanıtlaSil
  7. Sayın İlhan_ERDEN'in işaret ettiği yönetmelik maddesine tekrar bakarsanız kriter şöförün görüşünü engellemek değil, "taşıtların camlarının görüntüsünü değiştirecek seviyede renkli kullanım"dır, dolayısıyla dışardan içerisi gözükmüyorsa camların görüntüsü değişmiş demektir.

    Burada korunmaya çalışılan menfaat sadece aracı kullanının bakış açısı ve menfaatleri değildir. Trafikte seyreden bir aracın içinin görünmez veya zor görünür kılınmaya çalışılmasının haklı bir gerekçesi yoktur ve en basitinden aracın Trafik kurallarına uygun seyredip seyretmediğinin denetlenmesini dahi imkansız kılmaktadır. İçi görünmeyen bir araç durdurulup kapısı/camları açılmadan, şöförün seyir halinde cep telefonu kullanıp kullanmadığı, yolcu bölümündeki kişinin emniyet kemeri takıp takmadığı, araçta ruhsatında yazılı olandan daha fazla kişi oturup oturmadığı, ön koltukta küçük yaşta çocuk oturtulup oturtulmadığı, şöförünün 6 yaşındaki oğlunu kucağına alıp araba kullanıp kullanmadığı, arka koltukta oturan bebeğin kullanılması zorunlu çocuk koltuğunda oturup oturmadığı, sürücünün elinde bira şişesi ile araç kullanıp kullanmadığı gibi "kamunun menfaatlerini ilgilendiren" bir çok hususun denetimi imkansızdır. Kamunun, aracın içindeki kişilerin ve diğer sürücülerin emniyetleri açısından da içeriyi göstermeyen filmlerle bu görsel denetimin zorlaştırılması veya imkansız kılınmasının haklı bir yönü bulunmamaktadır.

    YanıtlaSil
  8. Müvekkilin orjinal lüks aracı, kendiliğinden yönetmelik kriterlerine uygun şekilde %70 görünürlüğü olan renkli camlı bir araç. Ön camlarda renk yok. Trafik polisinin yazmış olduğu 'camlar filmli'cezasına, sulh ceza mahkemesinde itiraz ettik, ilgili araç markasından camların orjinal olduğu, film kullanılmadığı, araçların bu şekilde ihtal edildiği belirtildi ancak mahkeme hiçbir tespit, keşif yapmadı. Dosya üzerinden itirazın reddine kararı verdi, üst mahkeme aynı serilikle onadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. emir sönmez29 Ocak 2016 18:07

      Bna yardımcı olurmusunuz lütfn benı ilk cevırmede cam fılmlerhı sök demistı trafik ben sökmedım ıkincıye cevirdı 200tl yazdı.15gün mûhdet verdı yarın son gûnü ne yapmalıym araba trafkten menmıdır

      Sil
  9. Cam filmi yasak.... numarası hiç önemli degil. ister 1 numara ister 3 numara. Kanunda hangi maddeye sokuyorlar bilemem. Hani güvenlik için (terör vs olabilir) onu bilemem ama YASAK. Polis yakalarsa cezası var.

    Kasım ayında 1 numara olan cam filmi yüzünden ceza yedim. O tarihte ceza olarak 154 TL yazılıyordu. Ayrıca 7 gün içinde söktürüp trafik şubeye aracı filmsiz olarak göstermeniz gerekiyor, aksi durumda aracın plakasında şerh oluyor ve bu şekilde yakalarınırsanız aracınız bağlanıyor. Hatta öyle ki aracınızı yol kenarında bile görürlerse çekici ile alıp gidiyorlar. Ceza benim başıma geldi, ayrıca yakın arkadaşımın da başına geldi. Hatta o trafik şubeye gidip şerhi düra felan bir yerlerde arabasını düşürmediği için cezadan 3-4 ay sonra arabasını park halinde iken çekip götürmüşlerdi. Ben de yanındaydım, bayağı bir uğraşıp aracı kurtarmıştık. Onunda filmi 1 numara idi.

    Nedeni niçini, ya da bu kadar uğraştırmaları tartışılabilir. hatta polisle tartışıp-ikna edip belki aracınızı /cezanızı da kurtarabilirsiniz. Ancak mevcut durumda polislerin ceza yazma ve sonrasında aracınızı bağlama hakkı var. Ortalıkta dolaşan avukatın biri itiraz etmiş de cezası kalkmış hikayesini de polislser çok yemiyor. yani dedikleri, biz cezayı yazalım, aracınızın plakasına şerh düşelim siz sonra itiraz edin durumu. Uğraşana yani.... Hukuk sistemimiz de malum.

    Mevcut durumda tek istisna, fabrikasyon karartılmış arka camlar. Onlara bişey yapamıyorlar, camların fabrikasyon olup olmadğını ise, cam üzerinde hologram olarak işlenmiş "v" harfinden anlıyorlar.

    Bilginize

    YanıtlaSil
  10. Abi anlamıyorum siz hangi şehirlerde yaşıyorsunuz ?

    Ben aracımı aktif olarak İzmir,Antalya ve Uşakta kullanıyorum.
    3 şehirde sayısız polis çevirmesine girdim kimse film e laf etmedi. Aracımın farından laf yedim filmden yemedim. Ceza bile demiyorum bakın laf sadece.
    Ayrıca şuan araçlarda APP PLAKA dahi yasağı kalkmışken ve aynı şekilde filmler içinde öyle yasak kalktı. Eğerki yasak olacaksa orjinal olarak özellikle arka camları simsiyah çıkan arabalar var artık. Onlarında çıkmaması gerek. Aynı şekilde gündüz farı. Orjinal olarak çıkıyor biliyorsunuz. Ve Türkiye'ye üretim yaparken yasaları göz önünde bulunduruyorlar.

    Sadece tek kural şu. Şuan herhangi film yapan bir yere gitsenizde bunu söyleyecektir. Yasayı yani.

    ÖN CAM KESİNLİKLE YASAK! Ön camda en ince bile olsa polis fark ederse yapanada yaptıranada cezası var o derece. Ama onun dışında polisin araç içini dışarıdan görebileceği şekilde yaptırdığınız ön taraf için konuşuyorum filmler serbest arkadaşlar. Çok iyi hatırlıyorum eskiden Uşakta devamlı kontrol olurdu alkol değil bildiğiniz film. Çart çart polis çizerdi söktürsün diye. Ve uzunca bir süre hiçbir arabada film görmedim. Ancak bu sene sıfır arabayı alan ilk önce film yaptırmaya gidiyor çünkü Güneş ışınını öyle kesiyorki inanılmaz rahat ediyorsunuz.
    Sürüşü bile etkiliyor bu.

    Çok uzun yazdım galiba artık k.bakmayın Smiley

    YanıtlaSil

Yasal Uyarı: Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, ozkan@mail.nu ;mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler tarafımızdan incelenecek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemizde yapılan her türlü yorumdan yorumu yapan kişi yada kişiler sorumludur. Yapılan yorumlardaki suçlamalardan ve asılsız haberlerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Belirtilen tarzda yorumlar tarafımıza bildirildiği taktirde siteden silinecektir. yeni sözlük içeriği önceden kontrol edilmiyor olması nedeniyle 18 yaşından küçüklere uygun olmayabilir. çocuklarınızın gelişimini olumsuz etkileyecek içeriklerden uzak durmasını sağlayabileceğiniz filtre yazılımları bulunmaktadır, bunları kullanmanızı tavsiye ederiz. internet'in çocuklarca güvenli kullanımı konusunda bilgilendirme için: http://www.guvenliweb.org.tr/annebabakilavuz/

REKLAMI KAPAT