Pages



Motor neden tekler?

Motorun teklemesi ya bir ya da daha çok silindirin ateşlememesinden veyahut ta avans ayarının bozuk olmasından aracın düşük devirlerde teklemesine veya titreşim yapmasına sebep olur. Şayet avans ayarı bozuksa; motor rölantide sarsıntılı çalışır, yüksek devirlerde de sabit hızda yakıt sarfiyatı ve performans düşüşü, ani yüklenmelerde vuruntulu çalışma vuku bulur.

Sıralı Sistem LPG Tekleme Nedenleri


Sıralı sistem LPGtekleme sorunu hakında kısa bi açıklama yapalım istedik. Sıralı sistemlerde teklemeye neden olan sebepler LPG kaynaklı ve ateşleme sistemine bağlı olmak üzere iki bölüme ayrılır. Bu nedenler aşağıda anlaşılır biçimde özetlenmiştir.

LPG Sisteminde Teklemeye Neden Olan Faktörler
 

1- LPG enjektörlerinden teki veya daha fazlası arızalı ise bağlı oldukları silindire düzensiz LPG yakıtı göndereceği için araçta tekleme meydana gelir. Yazımızın en alt kısmında enjektör arızası tespiti nasıl yapılır videolu olarak anlatılmaktadır.

2- Regulatör basıncı düzensiz ise silindirlere düzensiz yakıt gider bu sebepten tekleme meydana gelir.

3- LPG elektirik tesisatında meydana gelen oksitlenme gevşeklik gibi sebepler aracın gazda düzensiz çalışmasına ve teklemesine yol açar. Özellikle montaj konusunda uzman olmayan kişilerin yaptığı elektirik tesisatı montajında kablo bağlantılarında lehim kullanmadıkları için zamanla kablolar iklim şartları ve sarsıntı yüzünden kablolar gevşeyip oksitlenerek iletkenlik özelliklerni kaybederler.

4- Nadirende olsa LPGecu arızası nedeniyle belli devirlerde teklemeye neden olur. Ecu arızası teşhisi için araca deneme maksatlı ecu takılması gerekir.

5- Sıralı sistemlerde gaz kesici iç filtresi aşırı tıkalı ise regülatörde düşük basınç meyadana getirerek teklemeye neden olur. Gaz kesici filtrelerini ortalama 30 ile 50 km arasında değişmek gerekir.

6- LPG regülatörü ısınmıyorsa yani radyatör suyu eksikse ve devirdayım düzenli yapmıyorsa motor ısınana kadar sıralı sistem LPG'de tekleme meydana gelebilir.

7- Motor suyu kaçağı varsa bu nedenle bazı araçlarda motor suynun hava yapmasına neden olur. Bu sebepten motor belli bi süre su devir dayım görevini yapamaz bu gibi durumlarda gaza geçiş ısısı erkene ayarlanmışsa enjektörlere sıvı gaz gideceği için sıralı sistemlerde boğulma tekleme surunu meydana gelir.

8- LPG enjektör kablolarının çeşitli nedenlerle yanlış dizilmesi sonucu sıralı sistemde LPGde tekleme meydana gelir.

9- LPG enjektör meme çapı çok küçük veya büyük olursa sıralı sistemde gaz yememe sorunu meydana gelir.

10- Sıralı sistemde motor soğukken tekleme sorunu nun bir nedeni ise özellikle kış aylarında gaza geçiş ısısının düşük derecede ayarlanmasıdır.


Ateşleme Sistemi Kaynaklı Tekleme Nedenleri
 

1- LPG'li araçta buji ve buji kabloları her 50.000 km bir değişmek gerekir aksi halde buji ve kabloları özelliğni kaybettiği için belirli devirlerde tekleme meydana gelir.

2- LPG'li araçta her 100.000 km bir ateşleme bobinnin değişmesi gerekir özellikle alman üretim olan volkswagen, ve opel gurubu araçlarda kısa sürede bobinleri özelliklerini kaybetmekte olup teklemeye neden olmaktadırlar.

3- Ateşleme sistemine ait rpm ve krank sensörü gibi sensörlerin arızası yüzünden nadirende olsa tekleme sorunu meydana gelmektedir.

4- Şarz dinamosu yeterli şarz etmiyorsa motorun çalışma sistemini etkileyeceği için özellikle sıralı sistem LPG'de tekleme meydana gelir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yasal Uyarı: Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, ozkan@mail.nu ;mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler tarafımızdan incelenecek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemizde yapılan her türlü yorumdan yorumu yapan kişi yada kişiler sorumludur. Yapılan yorumlardaki suçlamalardan ve asılsız haberlerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Belirtilen tarzda yorumlar tarafımıza bildirildiği taktirde siteden silinecektir. yeni sözlük içeriği önceden kontrol edilmiyor olması nedeniyle 18 yaşından küçüklere uygun olmayabilir. çocuklarınızın gelişimini olumsuz etkileyecek içeriklerden uzak durmasını sağlayabileceğiniz filtre yazılımları bulunmaktadır, bunları kullanmanızı tavsiye ederiz. internet'in çocuklarca güvenli kullanımı konusunda bilgilendirme için: http://www.guvenliweb.org.tr/annebabakilavuz/

REKLAMI KAPAT