Pages



2017 Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV ücretleri belli oldu

Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Balkanlığı tarafından bugünkü resmi gazetede yayımlanan Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğine göre tüm araç türlerine ve silindir hacimlerine göre 2017 Motorlu Taşıt Vergisi için ödenecek rakamlar belli oldu. 27 Aralık 2016 tarihli ve 29931 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Motorlu Taşıtların 1 ile 3 yıl, 4 ile 6 yıl, 7 ile 11 yıl, 12 ile 15 yıl ve 16 ve yukarı yaşlara ait olarak kategorileştirilen tabloları aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz. Taşıtların yaşları ile ödenecek yıllık vergi tutarları da bu oranlara göre belirlendi. İlk kategoride otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin ücretleri ile motorsikletlerin 2017 yılı MTV ücretleri yer alıyor. Buna göre 3 yaşında 1600 silindire kara olan bir aracın yıllık MTV ücreti 1035 oldu.
Öte yandan iki sayılı motorlu taşıtlar vergisi tarifesine göre yukardaki araçlar haricindeki motorlu kara taşıtları ikinci tarifeye göre belirlenecek. Bu taşıtların yaşları ile ödenecek yıllık vergi tutatları da 1 ile 6 yıl, 7 ile 15 yıl ve 16 ve yukarı olarak belirlendi. Bu kategoride minibüs, panel van ve motorlu karavanlar, otobüs ve benzerleri, kamyone, kamyon, çekici ve benzerleri yer alıyor.


Bu ay araç sahipleri için vergi ayı. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), her yıl Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Bu yılki verginin ilk taksitinin Şubat günü mesai bitimine kadar yatırılması gerekiyor.


Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)'ndan:

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

(SERİ NO: 47)

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 1/1/2017 tarihinden itibaren, motorlu taşıtların vergilendirilmesine ilişkin, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 ve 6 ncı maddelerinde belirtilen (I), (II) ve (IV) sayılı tarifelerin tespit ve ilan edilmesidir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 197 sayılı Kanunun 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Vergileme ölçü ve hadleri

MADDE 3 – (1) 18/2/1963 tarihli ve 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun “Yetki" başlıklı 10 uncu maddesinin;

İkinci fıkrasında, “Her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan vergi miktarları o yıl için Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır." hükmüne,

Dördüncü fıkrasında, “Bu suretle hesaplanan ve ödenmesi gereken vergi miktarlarında 1 Yeni Türk Lirasının altındaki tutarlar dikkate alınmaz." hükmüne

yer verilmiştir.

(2) 2016 yılı için yeniden değerleme oranı % 3,83 (üç virgül seksenüç) olarak tespit edilmiş ve 11/11/2016 tarihli ve 29885 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 474 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ilan edilmiştir.

(3) Buna göre, 1/1/2017 tarihinden itibaren, motorlu taşıtların vergilendirilmesine ilişkin, 197 sayılı Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde yer alan (I), (II) ve (IV) sayılı tarifeler yeniden belirlenmiştir.

Motorlu taşıtlar vergisi tarifeleri

MADDE 4 –

A. (I) Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifesi

Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler aşağıdaki (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.








MTV MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ FİYATLARI BELLİ OLDU
Motorlu taşıtlarvergisi fiyatları belli oldu. 2017 yılında ödenecek olanMTV fiyatları belli oldu buna göre 2017 yılında ödenecek olanMTVvergi miktarı aşağıdaki tabloda yer almaktadır.MTV nasıl ödenir, nereden ödenir? Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeleri anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla ya, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi üzerinden yapabilir. İnternet Bankacılığı, Vergi Daireleri, Banka Şubeleri ve Gelirler İdaresi Başkanlığı Web Sitesi aracılığı ile yapabilmektedir. Motorlu taşıtlarvergisi hesaplama işlemine temel alınacak şeyler; otomobil ve motosikletlerde aracın yaşı ve silindir hacmine göre birvergi hesaplama yapılırken, otobüslerde aracın yaşı ve oturma kapasitesi, kamyonlarda da aracın yaşı ve azami toplam ağırlığı dikkate alınmaktadır. Motorlu taşıtarvergisi Gelirler İdaresi Başkanlığı tarafından farklı bir uygulama olmadığı sürece 1. taksit ödeme son günü Ocak ve 2. taksit ödeme son günü olarakta Temmuz olarak berlenmiştir.MTV borcu sorgulama işlemi nasıl yapılır? MTV borç sorgulama yapmak için aşağıdaki ilgili linkleri
MTV ÖDEMESİ HANGİ BANKALARA ÖDEME YAPILABİLİR
AKBANK T.A.Ş.
AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.
DENİZBANK A.Ş.
FİNANSBANK A.Ş.
T.C. Ziraat Bankası A.Ş.
TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.
HSBC BANK A.Ş.
TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.
TÜRKİYE Garanti Bankası A.Ş.
YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.
MTV İSTEYEN KREDİ KARTI İLE ÖDEYEBİLİR
Ayrıca vatandaşlar Akbank, Asya Katılım Bankası, Denizbank, Finansbank, HSBC, Ziraat Bankası, TEB, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ile Yapı ve Kredi Bankası'nın internet şubesi üzerinden deMTV ödemelerini kredi kartlarıyla gerçekleştirebilecek.
ARACINIZIN YAŞINI HESAPLAMANIN YOLU
Aracınızın yaşını ilgiliMTV ödemesinin ait olduğu yıldan, aracınızın modelini çıkartıp sonuca 1 ekleyerek bulabilirsiniz.
Örneğin; 2013 model bir aracınız varsa 2016 yılıMTV ödemesi için araç yaşını (2016-2013+1=4) olarak seçmelisiniz.
MOTORLU TAŞIT VERGİSİ E-DEVLET ÜZERİNDEN NASIL ÖDENİR?
E-devletin sunduğu hizmetlerden birisi de vergi ödeme sistemidir. Bu sayede MTV hesaplama, araç vergisi sorgulama gibi işlemler böyle gerçekleştirilebilecektir. Araç vergisi borcunuzu böylece sorgulayabilir ve ne kadar olduğunu görebilir, araç vergi borcunuzu ödeyebilirsiniz. Ayrıca araç tipini, aracın motor silindir hacmini ve aracın yaşı bilgilerini girerek araç sorgulama işlemini ve diğer işlemleri yapabilirsiniz.
2017 YILINDA TRAFİK CEZALARINDA ARTIŞ VAR MI?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre bu yıl tüm vergilerin, ceza ve harçların% 5,58 oranında artırılması beklenmektedir. Yeniden değerleme oranlarına göre bu artışın yapılması tahmin ediliyor. Bu açıklamaya göre 1 ile 3 yaş grubundaki 1.300 cm3’e kadar olan arabaların Motorlu Taşıt Vergisi 624 liraya çıkacak. 1301 ile 1600 cm3 arasındaki otomobillerin 998 liraya, 4001 cm3’ün üstündeki arabaların ise 22.717 liraya çıkması beklenmektedir.
1 Ocak 2016 tarihinden itibaren hız sınırını% 30’a kadar aşan vatandaşlar 200 lira ödeyecek.% 30’un üstünde hız aşımı yapan sürücülere ise 413 lira ceza yazılacak. Kırmızı ışıkta geçen araçlar 200 lira ödeyecek. Emniyet kemeri takmayan sürücüler ve park yasağı kuralını çiğneyen sürücüler 90 lira ceza ödeyecek. Alkollü araç kullananların ilk cezası ise 845 lira olacak.


GİB, 2017 Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV fiyat tarifesini yayınladı, ne kadar, mtv hesaplama, sorgulama ve ödeme 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yasal Uyarı: Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, ozkan@mail.nu ;mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler tarafımızdan incelenecek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemizde yapılan her türlü yorumdan yorumu yapan kişi yada kişiler sorumludur. Yapılan yorumlardaki suçlamalardan ve asılsız haberlerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Belirtilen tarzda yorumlar tarafımıza bildirildiği taktirde siteden silinecektir. yeni sözlük içeriği önceden kontrol edilmiyor olması nedeniyle 18 yaşından küçüklere uygun olmayabilir. çocuklarınızın gelişimini olumsuz etkileyecek içeriklerden uzak durmasını sağlayabileceğiniz filtre yazılımları bulunmaktadır, bunları kullanmanızı tavsiye ederiz. internet'in çocuklarca güvenli kullanımı konusunda bilgilendirme için: http://www.guvenliweb.org.tr/annebabakilavuz/

REKLAMI KAPAT